Wartość ziół w żywności

Pracownia Źródła Smaku

Źródła Smaku

26 Mar
2016

Zioła to ważny składnik naszej codziennej diety. Wykorzystywane są w lecznictwie i kosmetyce od najdawniejszych czasów. Korzystanie z darów natury dla zdrowia człowieka, czyli fitoterapia, staje się coraz popularniejsze.

Leczenie ziołami i żywnością stanowi podstawę chińskiej medycyny. Tak więc zdrowa żywność to lekarstwo i profilaktyka.

Dania, które przygotowujemy w naszej pracowni, przyrządzamy ze składników najwyższej jakości. Używamy ekologicznej mieszanki przypraw oraz ziół, które pochodzą z obszarów certyfikowanych oraz z gospodarstw ekologicznych.

Dzięki temu wszystkie produkty z naszej szerokiej oferty, posiadają wysokie walory odżywcze oraz smakowe.

Na przykład do kotletów z kaszy jaglanej dodajemy oregano i tymianek, a smak kotletów gryczanych wzbogaca curry i kurkuma.

OREGANO

Jest jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Jej właściwości lecznicze znał już Hipokrates i Arystoteles.

Działanie: wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające. Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie. Napar z mieszanki lebiody (zazwyczaj w mieszance z innymi ziołami) działa wiatropędnie i stosowany jest przy atonii jelit, nadmiernej fermentacji jelit, bębnicy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, niedoczynności wątroby.

KURKUMA

czyli ekstrakt kłączy ostryżu. Curcuma znana jest w lecznictwie co najmniej od XIX w. W Indiach kurkuma jest rozpowszechniona jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka. Kurkuma zaczęła cieszyć się zainteresowaniem firm farmaceutycznych gdy odkryto, że zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

TYMIANEK

Słowo „tymianek” pochodzi od greckiego thymon, co oznacza „odważny”. Podobno jest lekiem na nieśmiałość.
Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła (kaszel, chrypka) do poprawiania apetytu a także trawienia. Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające.

Ostatnie komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne artykuły