Mrozimy eko-cytryny!

Sklep Źródła Smaku

Źródła Smaku

24 Paź
2017

Cytryna jest głównie kojarzona z witaminą C i choć nie jest to główne źródło tej witaminy, ilość jest na tyle wystarczająca (53 mg/100 g), że wspiera naszą odporność, opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej strukturę i wygląd, obniża ciśnienie i poziomu cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność organizmu. Poza tym cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i pomaga nam oczyścić organizm z toksyn. Zawiera potas, sód, magnez, żelazo i jest źródłem beta-karotenu oraz witamin z grupy B i E.

NIE WSZYSCY JEDNAK WIEDZĄ, ŻE CYTRYNĘ NALEŻY SPOŻYWAĆ RAZEM ZE SKÓRKĄ

Skórka cytryny zwalcza drobnoustroje, zakażenia bakteriami oraz grzybami. Jest skutecznym środkiem przeciwko ludzkim pasożytom i robakom. Reguluje tez ciśnienie krwi, kiedy jest ono za wysokie oraz działa jako środek przeciw depresjom, stresom czy zaburzeniom nerwowym.
W skórce znajduje się do 10 razy więcej witamin niż ma sok z cytryny. Zawarta w niej rutyna spowalnia utlenianie witaminy C dzięki czemu przedłuża jej działanie. Posiada również właściwości antyoksydacyjne, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie.

BADANIA CYTRYNY

Są badania, które potwierdzają skuteczność cytryny w zwalczaniu komórek rakowych. W latach 70 rozpoczęto badania laboratoryjne, trwające 20 lat, które udowodniły, że cytryna zabija komórki rakowe. Działa 1000 razy lepiej niż Adriamycyna – lek używany w chemioterapii.

Można też znaleźć wyniki badań przeprowadzanych w 2002 roku na University of Florida’s Institute of Food and Agricultural Sciences, które potwierdziły fakt, że limonoidy zawarte w cytrynie zabijają komórki nowotworowe.

Właściwości przeciwrakowe cytrusów potwierdza Dr Herbert Pierson z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego nazywając je „pakietami przeciwrakowymi” i zaleca jedzenie grejpfrutów, cytryn, pomarańczy i limet (limonów) ponieważ zawierają one wszelkie typy działających w ten sposób substancji: karotenoidy, flawonoidy, terpeny, limonoidy, kumaryny. Jedno z badań wykazało, że w cytrusach znajduje się pięćdziesiąt osiem składników chemicznych o potencjalnym działaniu na choroby nowotworowe. Jest to znacznie więcej niż w jakichkolwiek innych pokarmach.

Cytryna zwalcza tylko złośliwe komórki rakowe i nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla normalnych komórek organizmu.

NIE OBIERAJ CYTRYNY – NIE TRAĆ WITAMINY

Aby móc skorzystać ze spotęgowanych wartości prozdrowotnych znajdujących się w skórce cytryny należy ją po prostu zamrozić a następnie zetrzeć na tarce. Zdrowym nawykiem jest codzienne picie pół szklanki letniej, przygotowanej wody z dodatkiem mrożonej cytryny. W ten sposób dostarczamy regularnie wszystkich odżywczych składników. Nasz organizm nam podziękuje za profilaktykę i szybko poczujemy się lepiej.

WITAMINA C- TEMPERATURA WPŁYWA

Ponieważ witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest wrażliwa na temperaturę środowiska w którym się rozpuszcza. Traktując cytrynę wysoką temperaturą tracimy jej bogatą wartość. Już temperatura gorącej herbaty powoduje, iż cytryna traci swoje zalety.

Mrożenie owoców, natomiast zatrzymuje witaminę C. Ważne jest aby cytryny mrozić w całość, bo tak jak wysoka temperatura również tlen rozkłada witaminę C.

TYLKO EKO CYTRYNY

Cytryny ekologiczne nie są powlekane woskiem zabezpieczającym przed gniciem, który może być alergenny. Nie są pryskane środkiem grzybobójczym, który zapobiega pleśnieniu, lub zawijane w nasączoną nim bibułkę. Skórka cytryny ekologicznej nie jest toksyczna a tym samym jest bezpieczna.

„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.”

Ostatnie komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne artykuły

21 stycznia 2015

Jarmuż dostępny w sklepie!

Wśród naszych eko – warzywnych nowości w stałej ofercie znajdziecie jarmuż, który jest najprawdopodobniej najzdrowszym warzywem na świecie. Dostawy jarmużu…